2min Devices

‘19.000 verschillende Androids in omloop, fragmentatie erger dan ooit’

Uit een onderzoek van OpenSignal blijkt dat er in 2014 ongeveer 19.000 verschillende Android-apparaten actief zijn. Samsung is verantwoordelijk voor ongeveer 43 procent van het totaal aantal apparaten. Een slecht signaal is dat de fragmentatie van Android nog nooit slechter is geweest.

Android kan overweg met een groot scala aan apparaten, al dan niet met extra drivers. Fabrikanten hebben in ieder geval de mogelijkheid om hun fantasie de vrije loop te laten. Dat dit ook op grote schaal gebeurt is aan de hand van OpenSignal’s onderzoek wel duidelijk.

Samsung’s aandeel neemt af

Vorig jaar stond de teller nog op 11.868 verschillende apparaten, dit jaar zijn het er met 18.796 aanzienlijk meer. Daarbij is Samsung met 43 procent goed voor het grootste gedeelte van de apparaten. Samsung’s aandeel neemt af, want vorig jaar stond het aandeel nog op 47,5 procent. De tweede partij staat echter nog altijd op een gigantische afstand: Sony heeft een aandeel van 4,8 procent.

Dit wil overigens niet zeggen dat Samsung meer dan 8.000 verschillende apparaten op de markt heeft losgelaten, het gaat om het totale aantal. De Samsung Galaxy S III komt het vaakst voor, gevolgd door zijn opvolger.

Fragmentatie nog nooit groter

De terugdringing van Android’s fragmentatieprobleem staat er volgens OpenSignal’s cijfers overigens slechter voor dan ooit. In het verleden was de meestgebruikte Android-versie op 40 tot 65 procent van de apparaten te vinden, nu is dat beduidend minder zonder dat er een precies percentage gegeven wordt. Uit een grafiek blijkt dat de meestgebruikte Android-versie op een adoptie tussen de 25 en 30 procent zit.

Bron:OpenSignal