2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Het aantal smartphones waar Google’s mobiele besturingssysteem Android op geïnstalleerd staat is met vier procent gegroeid, meldt marktonderzoeker Gartner. Maar liefst 86 procent van alle smartphones draait nu op het besturingssysteem. Het aandeel van Apple’s iOS is gedaald, naar 12,9 procent. Gezamenlijk hebben de systemen nu 98,9 procent van de markt in handen.

Hoewel Android in alle marktsegmenten aanwezig is, is het grootste aantal toestellen met Android te vinden in het goedkope en middensegment, daarvan worden nog altijd de meeste toestellen verkocht. Toch is het aantal smartphones met Android in het luxesegment van de markt ook gegroeid, namelijk met 6,5 procent. In totaal zijn er in het tweede kwartaal van dit jaar 297 miljoen Android-toestellen verkocht, tegen 44 miljoen met iOS en net geen 2 miljoen met Windows Mobile.

"Google verbetert het Android-platform met hoge snelheid, waardoor fabrikanten die van Android gebruik maken de nieuwste technologie op de smartphonemarkt kunnen blijven presenteren," vertelt Roberta Cozza van Gartner. "Google probeert het platform steeds meer uit te breiden en diverser te maken met nieuwe functionaliteiten, zoals virtual reality, intelligentere ervaringen en door het aan te sluiten op bijvoorbeeld smartphone accessoires, in-car entertainment, wearables en televisie."

Als er gekeken wordt naar de aantallen verkochte telefoons, staat Samsung absoluut aan top. Dat verkocht afgelopen kwartaal 76 miljoen telefoons. Apple is de nummer twee op de markt, met 44,3 miljoen verkochte smartphones. Daarna volgen merken als Huawei, Oppo en Xiaomi. Zowel Samsung als Apple zagen hun verkopen overigens licht teruglopen, beide ten gunste van de goedkopere merken als Huawei en Oppo, die nu ook steeds duurdere telefoons naar de markt brengen.

Over twee weken staat de IFA voor de deur en zullen er weer de nodige nieuwe smartphones gepresenteerd gaan worden.