2min

Qualcomm heeft vandaag ook een nieuwe chip gepresenteerd, de Qualcomm Snapdragon 430. Deze nieuwe chip is gericht op goedkopere toestellen en voorzien van een nieuwe Adreno-GPU uit de vijfde generatie. Wel moet de chip het nog altijd stellen met de verouderde Cortex A53-rekenkernen op 28 nanometer.

Qualcomm blijft het 28nm-productieprocedé gebruiken voor zijn goedkopere chips, vandaag presenteert het een opvolger van de Qualcomm Snapdragon 400- en 410-chip, de Snapdragon 430. Onder de 400-serie zit eigenlijk alleen nog de goedkope 200-serie maar we merken de laatste tijd dat fabrikanten de Snapdragon 200-serie een beetje laten varen en voor hun goedkope toestellen de Snapdragon 400-serie inzetten.

Het afgelopen jaar hebben veel chipfabrieken de overstap gemaakt naar kleiner productieprocedé, voor de high-end chips produceren GlobalFoundries en Samsung samen op 14nm, TSMC produceert op 16nm en Intel produceert inmiddels ook op 14nm. Vooralsnog worden er alleen high-end chips voor mobiele apparaten geproduceerd, maar de vraag is wanneer er ook goedkopere chips komen op 14nm.

In 2016 in elk geval nog niet als het aan Qualcomm ligt, want het bedrijf heeft net zijn nieuwe goedkope chipset voor volgend jaar gepresenteerd, de Snapdragon 430. Een chip met acht Cortex A53-rekenkernen op 28nm met een kloksnelheid van 1,2 GHz, verder is er wel een nieuwe krachtigere GPU aanwezig, de Adreno 505. De bedoeling is dat deze chip zuiniger en krachtiger is dan zijn voorgangers.

De chip biedt verder ondersteuning voor camera’s tot maximaal 21 megapixels en het ingebouwde modem is van Qulacomm zelf, de X6. Deze biedt ondersteuning voor 4G met een maximumsnelheid van 150 Mbit down en 75 Mbit up. Er zijn inmiddels al telecomproviders in Nederland die een hogere snelheid aanbieden en daar zijn toestellen met deze chip dus niet voor geschikt. Verder biedt de chip ondersteuning voor WiFi-ac en uiteraard Quick Charge 3.0.

De Snapdragon 430 verschijnt volgend jaar in de eerste toestellen en zal waarschijnlijk erg populair worden in het goedkopere segment.