Begin deze maand toonde Samsung de Gear VR, een virtual reality-bril die werkt in combinatie met de Galaxy Note 4. Samsung maakte de bril in samenwerking met Oculus. Volgens het Zuid-Koreaanse bedrijf is er nog veel te verbeteren aan de bril.

In een interview laat Max Cohen van Oculus weten dat hij zich terdege bewust is van het feit dat de Gear VR nog verre van perfect is. Er is volgens Cohen ook een reden dat de eerste versie de naam Innovator Edition draagt: "We proberen niet om miljoenen exemplaren te verkopen, deze versie is bedoeld voor enthousiastelingen en ontwikkelaars."

Door Gear VR te combineren met een Samsung Galaxy Note 4 (hands-on) kunnen gebruikers een virtual reality-bril creëren. Het scherm van de Galaxy Note 4 wordt vlak voor de ogen van de gebruiker geplaatst, aan de hand van bewegingssensoren worden bewegingen doorgevoerd in de digitale wereld die wordt weergegeven.

"Er zijn dingen die nog kunnen verbeteren voordat we Gear VR ook maar aan iemand verkopen," meldt Cohen. "We verbergen de tekortkomingen ook niet." Cohen noemt bijvoorbeeld het gebrek aan een positioneringssysteem, een gelimiteerde accuduur en oververhittingsproblemen die framedrops veroorzaken. Cohen vindt ook dat Gear VR is bedoeld voor korte speelsessies van vijf tot twintig minuten.

Ger VR heeft echter ook zijn sterke punten. Zo zorgt de hoge resolutie van de Galaxy Note 4 voor een haarscherp beeld en omdat er geen draden zijn is Gear VR overal te gebruiken. Cohen meldt tevens dat toekomstige producten ook geschikt kunnen zijn voor Gear VR, de compatibiliteit blijft dus wellicht niet beperkt tot Samsung’s phablet.