2min

Minister Kamp van Economische Zaken heeft in een brief aan de Tweede Kamer antwoord gegeven op vragen over de 700 MHz-band die momenteel wordt gebruikt door onder meer Digitenne. Uit de antwoorden van Kamp blijkt dat de licentie van Digitenne afloopt in 2017 en dat de volledige band dan zal worden vrijgemaakt om ingezet te worden voor mobiel internet.

Europa werkt momenteel aan een richtlijn waarin komt te staan dat de 700 MHz-band moet worden vrijgemaakt rond 2020, vervolgens moet de band in alle Europese landen worden ingezet voor mobiel internet. Door het groeiende gebruik van mobiel internet is het belangrijk dat er voldoende capaciteit beschikbaar is, dat geldt dus ook voor het aantal frequenties waarop mobiel internet kan worden aangeboden. Europa gaat daarop inspelen door de volledige 700 Mhz-band van 694 MHz tot 790 MHz vrij te maken voor mobiel internet.

Voor de toestellen die op dit moment al gebruik maken van 4G hoeven er geen aanpassingen gedaan te worden, deze toestellen ondersteunen bijna allemaal al 4G via de 700 MHz-band. Deze wordt namelijk in de Verenigde Staten al gebruikt voor mobiel internet, in Europa zullen de eerste providers waarschijnlijk rond 2017 gaan starten met de uitrol op deze frequenties. Het voordeel van de 700 MHz-band is dat er makkelijk dekking kan worden gecreëerd over grote afstanden, de capaciteit is echter beperkter dan van hogere frequenties zoals 1800, 2100 en 2600 Mhz-banden. Daarom gebruiken veel providers meerdere frequenties, hoge frequenties in dichtbevolkte gebieden en lage frequenties in dun bevolkte gebieden.

De toekomst van Digitenne is een beetje onduidelijk aangezien Kamp daar niet op ingaat, hij stelt alleen dat televisie minder ruimte nodig heeft door nieuwe efficiëntere technologieën. KPN zal waarschijnlijk wel moeten investeren in nieuwe apparatuur als het na 2017 wil doorgaan met Digitenne op een andere frequentie, of het bedrijf dat ook gaat doen is nog onduidelijk.

Op 31 januari lopen ook de vergunningen af voor commerciële radiozenders, ook die frequenties zullen dan opnieuw worden geveild en ingedeeld. Of er meer of minder frequentie ruimte komt voor radiozenders is nog niet duidelijk.