1 min

Als het aan het Europees Parlement ligt gaan alle Europese landen het 700 MHz-spectrum vrijmaken , zodat deze frequentieband in 2020 vrij is voor mobiel breedbandinternet. Op dit moment wordt deze frequentieruimte vooral gebruikt voor analoge televisiekanalen, maar die kunnen wel weg en dan kan de frequentie worden ingezet voor 5G.

Hoewel iedereen net is gewend aan het gebruik van 4G-internet, zijn veel bedrijven op de achtergrond al druk bezig met het ontwikkelen van 5G. De 5G-standaard moet ergens volgend jaar vast komen te staan en dan zal duidelijk worden welke technologieeën er allemaal beschikbaar komen binnen de 5G-standaard en wat de maximale snelheid gaat zijn.

Bij 4G was de maximale snelheid in eerste instantie 150Mbps en inmiddels is dat in de meeste landen opgeschroefd tot 450Mbps. Bij 5G wordt gesproken over een maximale snelheid van 10, 20, 30 of misschien wel 40Gbps. Voordat het zover is moet er nog veel ontwikkeld worden en moet er een standaard komen die iedereen kan gebruiken, daarnaast moeten overheden ervoor zorgen dat er frequenties zijn waarover die draadloze signalen straks kunnen worden uitgezonden. In Europa wil men daar het 700MHz-spectrum voor gaan inzetten, gecombineerd met de frequenties die nu al worden gebruikt door de telecomproviders.

Het Europees Parlement is het hierover eens geworden, nu moeten alle Europese landen hier ook nog mee akkoord gaan. Het is onduidelijk of er landen zijn die hier bezwaren tegen hebben. Eerder vandaag maakte de regering al bekend meer eisen te willen stellen bij frequentieveilingen.