2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Seagate introduceert een nieuwe harde schijf met een capaciteit van 8TB voor een zeer scherpe prijs van 260 dollar. Het gaat om de Seagate Archive HDD SATA 6Gb/s NCQ 8TB met serienummer ST8000AS0002. De schijf beschikt over een 128MB cache en een lees- en schrijfsnelheid van zo’n 150MB per seconde.

Seagate is inmiddels begonnen met het verspreiden van de harde schijf naar de distributeurs, zij zullen de schijf op hun beurt weer aan de verschillende (web)winkels gaan uitleveren. In Nederland zijn er helaas nog geen winkels die de schijf hebben opgenomen in hun assortiment, maar dat gaat de komende week ongetwijfeld veranderen. De eerste winkels in Duitsland en Oostenrijk hebben de schijf al wel op voorraad, zij bieden deze aan voor prijzen tussen de 235 en 250 euro. Daarmee biedt deze schijf de meeste opslagcapaciteit voor het minste geld.

Langzaam begint het een trend te worden dat de oude vertrouwde HDD’s steeds groter en goedkoper worden. Een paar jaar geleden waren dit soort opslagcapaciteiten nog ondenkbaar op dit prijspunt, maar door de grote opkomst van de nieuwe snelle SSD’s moeten de fabrikanten van de oude HDD’s wel.

SSD’s zijn vaak zo’n 5 keer sneller als een oude HDD, maar blijven op dit moment in opslagcapaciteit nog achter. Toch lijkt het erop dat ook de SSD’s binnen een paar jaar een grote opslagcapaciteit kunnen bieden voor weinig geld, voorlopig blijft deze positie nog even voorbehouden aan de oude vertrouwde HDD’s. Voor mensen die veel opslagcapaciteit nodig hebben is dit in elk geval een zeer gunstige ontwikkeling.