Microsoft heeft gisteren tijdens een persconferentie de HoloLens aangekondigd. Het betreft hier een bril waarmee virtuele beelden over de werkelijkheid geprojecteerd kunnen worden.

Microsoft richt zich met de HoloLens niet op virtual reality, zoals Oculus en Sony dat bijvoorbeeld met respectievelijk Oculus Rift en Project Morpheus doen. De HoloLens is een augmented reality-bril en neemt je dus niet mee naar een virtuele wereld, maar projecteert holografische beelden bovenop de werkelijkheid.

Met de HoloLens en Windows Holographic komt Microsoft met een grote verrassing tijdens de persconferentie. In tegenstelling tot bedrijven als Oculus en Sony gooit de softwaregigant het over een andere boeg. De echte en virtuele wereld moeten volgens Microsoft meer met elkaar verbonden worden en daar moeten deze innovaties bij helpen.

Zo kan je bijvoorbeeld Minecraft spelen in het ‘landschap’ van je eigen huiskamer, je kan het landschap van Mars bezoeken, als architect door een ontworpen omgeving lopen, of iemand visuele instructies geven voor het in elkaar zetten van een meubelstuk.


De bril is volgens Microsoft de meest krachtige holografische computer tot op heden. De gehele computer zit in de bril, inclusief een processor, grafische chip en holografische processor. Het glas en scherm in de bril zijn doorzichtig en ook is er gedacht aan ruimtelijk geluid om hologrammen te kunnen horen. Om bewegingen en de omgeving vast te leggen zijn er ook de nodige sensoren geïntegreerd. De HoloLens heeft daarnaast geen kabels of een externe computer nodig om te kunnen werken.

De ontwikkeling van de HoloLens en Windows Holographic zitten nog in een vroeg stadium, maar Microsoft verwacht de producten in "het Windows 10-tijdvak" uit te kunnen brengen. Bij de prijs zal aan de consument en bedrijven worden gedacht, Microsoft wil het dus betaalbaar houden.