2min

Microsoft gaat het Windows Holographic Platform openstellen voor andere bedrijven. Het is de bedoeling dat andere ondernemingen ook gebruik kunnen gaan maken van het besturingssysteem dat Microsoft heeft ontwikkeld voor de HoloLens. Microsoft wil andere bedrijven inspireren om actief te worden met deze technologie.

De HoloLens is sinds maart te koop voor ontwikkelaars en kost op dit moment zo’n 3.000 dollar, prima voor ontwikkelaars maar nog veel te duur voor consumenten. Nu het besturingssysteem beschikbaar komt voor andere bedrijven kunnen die ook aan de slag met augmented reality, in het besturingssysteem zitten api’s verwerkt die het mogelijk te maken om de holografische technologie te implementeren. De software kan verder ook in computers gebruikt worden en is dus niet alleen beperkt tot gebruik in brillen.

Microsoft weet nog niet wanneer de HoloLens voor het bredere publiek beschikbaar zal zijn. In de aankondiging schrijft Microsoft dat de markt voor virtual reality apparaten in 2020 zo’n 80 miljoen apparaten zal beslaan. Door de software breed beschikbaar te maken, hoopt het snel een groot marktaandeel te verwerven. Overigens is die samenwerking al van start gegaan: Bedrijven als Intel, AMD, Qualcomm, Acer, Asus, Dell, HP en MSI werken al samen met Microsoft aan het Windows Holographic platform. Waarschijnlijk komen veel van deze bedrijven met een eigen HoloLens op de markt, Asus liet eerder al duidelijk merken te werken aan een soortgelijke bril.

De HoloLens werd in april 2015 onthuld. Microsoft had de bril toen al enkele jaren in ontwikkeling. Microsoft heeft gekozen voor augmented reality in plaats van virtual reality. Het verschil is dat bij augmented reality er projectie plaatsvindt binnen de fysieke omgeving waar de gebruiker zich bevindt. Zo kan er bijvoorbeeld een Alien bij je thuis op de bank zitten, terwijl bij virtual reality alles wordt geprojecteerd en je je in een compleet andere wereld kan begeven. Wanneer we de eerste consumentenversies van de HoloLens-technologie kunnen verwachten is onduidelijk. Mogelijk is dat aan de partners van Microsoft om in te vullen.