2min

KPN gaat zijn 4G-netwerk nog sneller maken, het bedrijf heeft met een 4G-testopstelling in Delft een snelheid gehaald van 297 Mbit/s. Hierdoor gebruikte het bedrijf drie beschikbare frequenties die vervolgens werden gebundeld om deze snelheid te halen. Nieuwe chips in smartphones zullen deze technologie straks gaan ondersteunen.

De vraag naar mobiel internet stijgt nog steeds en daarvoor is ook meer snelheid nodig. Alle telecomproviders in Nederland zijn druk bezig om hun 4G-netwerk uit te rollen en waar mogelijk nog te verbeteren. Daarnaast wordt er gekeken op welke manier er zoveel mogelijk uit de 4G-netwerken kan worden gehaald. Een van de nieuwe technologieën is het bundelen van meerdere frequenties, iets wat KPN nu heeft getest in Delft samen met Ericsson en Qualcomm. In deze testopstelling werd een snelheid gehaald van 297 Mbit/s door de 800, 1800 en 2600 MHz-banden te bundelen.

Binnenkort verschijnen de eerste smartphones waarin chips zitten die deze technologie ondersteunen en welke in theorie dus ook snelheden kunnen halen van 297 Mbit/s. De technologie zit onder andere in de Qualcomm Snapdragon 810, deze chip wordt verwacht in verschillende vlaggenschepen van smartphone-fabrikanten. Onder andere HTC en LG gaan gebruik maken van deze chip.

De kans dat smartphone-gebruikers deze snelheid ook ooit zullen halen in de praktijk is voorlopig niet echt realistisch, om te beginnen moet KPN dan de snelheidslimieten van de abonnementen verhogen, daarnaast zal de snelheid teruglopen afhankelijk van hoeveel toestellen in contact staan met een zendmast. In de praktijk zal de snelheid dus lager liggen, maar als de theoretische snelheid een stuk hoger ligt dan gaat de praktijksnelheid ook mee omhoog.