2min

KPN heeft op 25 procent van zijn 4G-antennes nu 4G+ ingeschakeld, oftewel LTE-advanced. Daarmee is het mogelijk om een theoretische snelheid van 225 Mbps te halen. Daarvoor heb je wel een toestel nodig die ook ondersteuning biedt voor LTE-advanced.

KPN en Vodafone zijn inmiddels klaar met de uitrol van het 4G-netwerk en beginnen nu aan de volgende stap. Het uitrollen van 4G+, een upgrade van de 4G standaard waarmee nog hogere snelheden gehaald kunnen worden. Dit is mogelijk door verschillende frequenties op elkaar te stapelen, KPN gebruikt hiervoor de 800 en de 1800 MHz-band. Op dit moment zijn 25 procent van de KPN-antennes ingeschakeld voor 4G+.

Door de frequenties te stapelen kan de maximale snelheid van 150 Mbps worden verhoogd naar 225 Mbps. Hoewel deze snelheden zeer hoog zijn worden deze door de eindgebruiker nooit gehaald. De snelheid is alleen haalbaar in de meest ideale situatie en dat komt nooit voor. Eigenlijk kunnen dit soort snelheden alleen in een laboratorium gehaald worden. Het zorgt er echter wel voor dat als je eerst 20 Mbps kon halen, je met 4G+ misschien wel 35 of 40 Mbps kan halen. De upgrade heeft dus wel degelijk zin.

KPN heeft 4G+ al uitgerold in de grote steden waaronder Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen, Eindhoven, Tilburg, ’s-Hertogenbosch en Nijmegen. Nu is het begonnen aan de middelgrote steden, waarvan er al een aantal zijn gedaan.

Vodafone gebruikt net als KPN de 800 en 1800 MHz-band voor het activeren van 4G+. T-Mobile gebruikt in plaats van de 800 MHz-band de 900 MHz-band. Hoever Vodafone is met de uitrol van 4G+ is nog niet helemaal duidelijk. T-Mobile heeft aangekondigd in november te beginnen met het activeren van 4G+.