2min

Chipfabrikant Qualcomm heeft een vingerafdrukscanner in ontwikkeling die gebruik maakt van sonar. Deze vingerafdrukscanner zou nauwkeuriger en veiliger zijn dan alle bestaande vingerafdrukscanner. Het bedrijf heeft een video gepubliceerd waarin de werking van Sense ID, zoals het bedrijf de scanner noemt, is te zien.

Sinds vorig jaar zien we steeds meet smartphones uitgerust worden met vingerafdrukscanners, de ene scanner is echter beter dan de andere. Iets wat inmiddels vaststaat is dat de vingerafdrukscanners waar je je vinger alleen maar op hoeft te leggen het beste werken. De scanners waar je je vinger overheen moet vegen werken vaak minder nauwkeurig waardoor het ten kosten gaat van de gebruiksvriendelijkheid.

Qualcomm ontwikkelt nu een scanner die veel nauwkeuriger moet worden en boven ook veiliger. Het bedrijf denkt dit te realiseren door gebruik te maken van ultrasone straling. Door gebruik te maken van deze sonar-technologie kan de scanner onder aluminium, plastic, glas of saffier geplaatst worden, mogelijk zelfs onder het scherm van de smartphone. Een andere mogelijke locatie is in de zijkant van het toestel.

Door gebruik te maken van ultrasone straling zou er een goed beeld gemaakt kunnen worden van de vingerafdruk en zou het niet uitmaken of de vinger vies is of dat de vinger er niet helemaal recht op ligt. Zo weten we uit ervaring dat de huidige scanners slecht werken als je natte handen hebt, dat zou bij de scanner van Qualcomm geen probleem moeten zijn.

De nieuwe technologie achter Sense ID zit al ingebakken in de nieuwe processoren van Qualcomm, alleen de scanner zelf moet nog worden afgerond. Verwacht wordt dat later dit jaar de eerste toestellen met Sense ID zullen verschijnen en we het dan ook echt kunnen gaan testen.