2min

Microsoft heeft een nieuwe preview van Windows 10 beschikbaar gesteld. Deelnemers aan het Windows Insider-programma kunnen hun Windows 10 versie nu bijwerken naar de nieuwe build. In deze nieuwe versie is onder andere het startmenu weer op de schop genomen, dat is nu transparant. Verder is Cortana in meer landen actief geworden en kunnen deelnemers aan het insider programma nu kiezen voor een langzame of snelle update-cyclus.

Microsoft houdt veel evenement deze week en weet daarmee het nieuws te domineren, eerder werd al bekend dat Windows 10 deze zomer om de markt komt. We dachten daarmee het belangrijkste nieuws rond Windows 10 wel gehad te hebben, maar vandaag verscheen er ineens een nieuwe previewversie. Gebruikers van het Windows Insider-programma kunnen deze nieuwe Build van Windows 10 downloaden en installeren via de Windows Update-functie in Windows 10.

De belangrijkste vernieuwingen in deze nieuwe Build zijn wederom een aanpassing van het startmenu dat is nu doorzichtig. Daarnaast is het menu voor touchscreens verbetert zodat je makkelijker bij de lijst met alle applicaties kan komen. De spraakassistent Cortana speelt ook in deze Build nog steeds een grote rol, Microsoft lijkt daar niet van teruggekomen. Wel heeft het weer een aantal landen toegevoegd waarin de spraakassistent beschikbaar is gekomen, zo kan Cortana inmiddels gebruikt worden in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en uiteraard China en de Verenigde Staten. Nederland en België ontbreken nog en met een lancering deze zomer zien wij dit jaar geen ondersteuning meer verschijnen voor de Nederlandse taal, maar we kunnen natuurlijk blijven hopen. Verder zijn er wat kleine veranderingen in het notificatiecentrum en de manier waarop een netwerkverbinding tot stand wordt gebracht, hiervoor heeft Microsoft een nieuw venster gemaakt.

Verder heeft Microsoft bekendgemaakt dat er nu twee routes zijn voor deelnemers van het insiderprogramma, een snelle en een langzame route. Via de snelle route krijg je alle updates het eerste maar is de kans ook veel groter dat er nog fouten in de software zitten en nog niet alles goed werkt. Bij het langzame programma kunnen er uiteraard ook nog fouten of ontbrekende functies zijn, maar een heel stuk minder. De keuze voor de route kunnen deelnemers aan het programma zelf instellen via de Windows Update-functie.