2min

Microsoft heeft een nieuwe Surface-tablet gepresenteerd, de Surface 3. Het gaat hierbij dus niet om een Pro-variant wat betekent dat de hardware niet vergelijkbaar is met een laptop, maar met een echte tablet. Daarnaast heeft Microsoft een grote verandering doorgevoerd, het kiest voor een Intel-chip en een volledige Windows 8.1-versie en niet voor de beperkte Windows RT-versie.

De nieuwe Surface 3-tablet heeft een scherm van 10,8 inch en een schermresolutie van 1920 x 1280 pixels. De schermverhouding is met 3 staat tot 2 redelijk uniek. De Surface 3 is een stukje kleiner dan de Surface Pro 3 (review) welke beschikt over een 12 inch scherm.

Aan de binnenkant heeft Microsoft gekozen voor een nieuwe Intel Atom X7-chip, deze chip is een van de snellere Atom-chips en kan zich daarmee meten aan de high-end tablets van bijvoorbeeld Apple en Samsung. Hierdoor is de Surface 3 een stuk minder krachtig dan de Surface Pro 3 die zich qua prestaties kan meten aan veel laptops. Het werkgeheugen is afhankelijk van de configuratie 2GB of 4GB en de opslagcapaciteit is 64GB of 128GB. De goedkoopste versie van de Surface 3 kost 609 euro en de duurdere versie kost 819 euro.

Beide versies worden opgeladen via een micro-USB-aansluiting, de magnetische oplader is geschrapt. Verder is er nog een USB 3.0-poort, mini-display-poort en microSD-slot aanwezig in de Surface 3. In de toekomst wil Microsoft ook nog versies op de markt brengen met ondersteuning voor 4G, in de huidige versies ontbreekt dat nog. De versies met 4G beschikken verder of dezelfde specificaties maar zijn nog eens 100 euro duurder. De toetsenbord-cover zoals te zien is op de foto moet los worden aangeschaft, de prijs van de toetsenbordcover is nog niet bekendgemaakt maar ligt waarschijnlijk rond de 75 euro.

De Surface 3 is vanaf 7 mei te koop in Nederland.