Microsoft heeft gisterenavond de Surface Pro 3 uit de doeken gedaan. Deze nieuwe tablet is volgens Microsoft de perfecte vervanger voor een computer. De Surface Pro 3 gaat er ten opzichte van zijn voorganger ook op vrijwel alle gebieden op vooruit, het meest opvallend is dat het scherm een groeispurt is ondergaan.

De Surface Pro 3 is namelijk voorzien van een scherm van 12 inch en dat is 1,4 inch ofwel 38 procent groter dan bij de Surface Pro 2 (review) het geval was. Aansluitend bij het grotere scherm kondigde Microsoft ook nieuwe toetsenborden aan. De schermresolutie van de ClearType-display is bovendien verhoogd naar 2160 bij 1440 pixels, wat een verhoging van 50 procent is ten opzichte van de vorige Surface Pro.

Het rekenwerk wordt opnieuw verricht door een Haswell-processor van Intel, maar ditmaal is er de keuze uit Surface-varianten met een Core i3-, i5- of i7-processor. De opslagruimte varieert van 64 tot 512GB, het werkgeheugen kan 4 of 8GB bedragen. Voor externe apparaten is er een USB 3.0-poort en een micro SD-slot, voor externe schermen een mini DisplayPort-aansluiting.

De Surface Pro wordt opnieuw uitgerust met de kenmerkende kickstand, welke nu geen vaste standen meer heeft, maar van 0 tot 150 graden gebruikt kan worden. Opvallend is ook dat de Windows-knop naar de korte zijde van de tablet is verplaatst.

Microsoft brengt de Surface Pro 3 in eerste instantie eind juli in de Verenigde Staten uit. In Europa zullen we tot augustus geduld moeten hebben. Euro-prijzen zijn er nog niet, in de Verenigde Staten kost het goedkoopste model 799 dollar.