Lenovo heeft een mediastreamer gepresenteerd genaamd Lenovo Cast, een echte concurrent voor Google’s ChromeCast. In tegenstelling tot de ChromeCast werkt de Lenovo Cast via Miricast, waardoor de streamingtechnologie net even anders in elkaar zit.

De Lenovo Cast ziet eruit als een soort van hockey-puck, de Cast is rond en heeft een diameter van 7 cm en is 1,5cm hoog. De Lenovo Cast wordt aangesloten op een HDMI-poort in de televisie en kan zijn stroom trekken uit een aanwezige USB-poort. In de Lenovo Cast is ondersteuning voor WiFi-n ingebouwd zodat gebruikers draadloos hun content kunnen streamen naar het apparaat.

Lenovo maakt gebruik van Miracast, dat betekent dat de Lenovo Cast een videosignaal kan ontvangen van een ander apparaat en dat kan weergeven op de televisie. Hierdoor is de Lenovo Cast altijd afhankelijk van het apparaat dat de stream levert, bijvoorbeeld een smartphone, tablet of laptop. Dit kan met zowel Android (minimaal versie 4.3) en Windows 8.1-apparaten. Bij de Google ChromeCast krijgt de ChromeCast een instructie om zelfstandig te verbinden met een bepaalde videostream op internet.

Het voordeel van Miracast is dat de app-ontwikkelaars geen ondersteuning hoeven in te bakken want het zit in het besturingssysteem, het nadeel is dat er een "donor-apparaat" nodig is om continu de stream aan te leveren. Het grootste nadeel is waarschijnlijk dat Apple tot op heden weigert op Miracast te ondersteunen, Apple houdt vast aan het eigen AirPlay, waarschijnlijk verandert dat alleen als Miracast ineens extreem populair wordt.

De Lenovo Cast komt in augustus beschikbaar voor 49 dollar. Wat de prijs in euro’s wordt is nog niet bekendgemaakt, maar wij rekenen op een adviesprijs van onder de 50 euro.