2min

Microsoft heeft een eigen HDMI-dongle aangekondigd die moet gaan concurreren met de Chromecast van Google. De Wireless Display Adapter komt als eerste in de Verenigde Staten en Canada op de markt en maakt gebruik van Miracast.

Het succes van de Chromecast is ook Microsoft opgevallen, het afspelen van foto’s of video’s op je televisie middels de HDMI-dongle werkt erg goed. Microsoft heeft er dan ook voor gekozen een eigen HDMI-dongle te ontwikkelen. Het bedrijf heeft niet gekozen voor een speciale naam maar noemt de stick gewoon naar wat het is: "Wireless Display Adapter". De stick van Microsoft is wel een stukje duurder dan die van Google, de adviesprijs bedraagt 59,95 dollar (46,66 euro), de Chromecast gaat op dit moment voor 35 euro over de toonbank.

Het grote verschil tussen de stick van Google en Microsoft is de ondersteuning. Bij de Chromecast van Google moeten app-ontwikkelaars ondersteuning inbouwen in de apps, terwijl bij de stick van Microsoft alles naar de stick kan worden gestreamed zolang het apparaat maar ondersteuning biedt voor Miracast. Miracast ondersteuning is inmiddels te vinden in Windows 8.1, Windows Phone 8.1 en Android 4.2.1 en nieuwer. Wel moeten de fabrikanten van de apparaten ondersteuning voor Miracast inschakelen op een apparaat. Op papier heeft de stick van Microsoft dus wel een voordeel ten opzichte van die van Google.

Grote afwezige bij de ondersteuning van Miracast is Apple, dat bedrijf heeft met Airplay een eigen draadloze schermtechnologie ontwikkeld en biedtt vooralsnog geen ondersteuning voor Miracast in iOS. De Chromecast van Google werkt daarentegen wel met iOS.