2min

Een Amerikaanse startup heeft een uitvinding gedaan waarmee de accuduur van een normale alkaline-batterij met 800 procent verlengt kan worden door de toevoeging van een metalenstripje aan de buitenkant. Dit metalenstripje kost slechts 2,50 dollar, omgerekend zo’n 2,25 euro.

Het metalenstripje draagt de naam Batteriser en het zorgt ervoor dat de accuduur van batterijen flink wordt verlengt. Een normale Alcaline-batterij levert 1,5 volt en is daarmee geschikt om veel verschillende apparaten te voorzien van stroom. Zodra het voltage onder de 1,5 volt zakt stoppen veel apparaten met werken, dit terwijl deze op 1,4 of 1,3 volt ook nog prima werken, een goed voorbeeld hiervan is een afstandsbediening.

Door de Batteriser toe te voegen aan de batterij blijven apparaten wel gewoon functioneren ook als het voltage naar beneden zakt, de Batterise zorgt er namelijk voor dat het voltage op 1,5 volt blijft, ook is al is de batterij al teruggezakt tot een veel lager voltage. Op dit moment wordt slechts 20 procent van de capaciteit van een batterij gebruikt omdat het voltage dan al onder de 1,5 volt zakt. Hierdoor kan de Batteriser zo makkelijk een langere accuduur bieden. Het zorgt er simpelweg voor dat de overige 80 procent ook gebruikt kan worden. De Batterise kan een batterij met 0,6 volt nog ophogen naar 1,5 volt, lager is onmogelijk.

De uitvinding is inmiddels geverifieerd door de Amerikaanse universiteit van San Jose en ook deze bevestigen dat in hun laboratorium de overige 80 procent van de batterij kon worden gebruikt met behulp van de Batteriser. De technologie achter de Batteriser zou helemaal niet nieuw zijn, maar het is wel voor het eerst dat deze op zo’n kleine schaal is toegepast waardoor die ook goed bruikbaar is. De Batteriser kan gewoon aan een batterij worden toegevoegd en past daarna ook nog gewoon in bijvoorbeeld een afstandsbediening.

De Batterriser zal binnenkort beschikbaar komen op Indiegogo en moet vanaf september geleverd gaan worden. Mogelijk wordt het product in de toekomst gebundeld bij de aankoop van batterijen.