2min

Zoals we eigenlijk al voorspelden gaat Microsoft niet iedereen tegelijk van Windows 10 voorzien. Microsoft kiest ervoor om Windows 10 gefaseerd uit te rollen, eerst krijgen de 4,5 miljoen Windows Insiders een upgrade naar de definitieve versie van Windows 10. Daarna volgen de mensen die de afgelopen weken Windows 10 hebben gereserveerd.

Hoewel Microsoft samen met bedrijven als Amazon en Google de grootste internetcapaciteit ter wereld hebben, zijn ook zij niet in staat om iedereen tegelijk te laten upgraden naar Windows 10. Zoveel internetverkeer kan simpelweg niet op één dag worden afgehandeld. Windows 10 zal dan ook gefaseerd uitgerold gaan worden, waarbij de testers van Windows 10, die mee doen aan het Windows Insider-programma, als eerste aan de beurt komen.

Daarna komen de mensen aan de beurt die Windows 10 hebben gereserveerd. Wel moeten zij voordat ze kunnen beginnen met downloaden en installeren nog een compatibiliteitscontrole moeten doen, hiermee wordt gecontroleerd of het systeem wel in staat is om Windows 10 te draaien. In principe zou Windows 10 altijd moeten werken op een Windows 7 of Windows 8-machine, maar bij gebrek aan schijfruimte bijvoorbeeld wordt het wel lastig om te upgraden. Microsoft zal dan ook voorzien in tips hoe wel kan worden geüpgraded.

Waarschijnlijk kan de massa pas begin augustus de overstap maken naar Windows 10 en zijn de eerste dagen echt puur en alleen voor de Windows Insiders. De volledige uitrol van alle mensen die Windows 10 gereserveerd hebben gaat waarschijnlijk enkele weken duren. Microsoft heeft nog geen cijfers bekendgemaakt van het aantal reserveringen.

De mogelijkheid om Windows 10 te reserveren bestaat sinds vorige maand.