2min

Microsoft gaat de ontwikkeling van Windows 10 deze week afronden, dan moeten alle bekende problemen uit het besturingssysteem zijn gehaald en opgelost. Aan het einde van de week moet er een versie liggen die in productie genomen kan worden.

Microsoft zal deze week de laatste hand leggen aan de broncode van Windows 10, dan moet de eerste echte productieversie van Windows 10 klaar zijn. Een versie waarop Microsoft ook gedurende een lange periode ondersteuning zal gaan bieden aan bedrijven, de zogenaamde LTS-versie (Long term support). Deze eerste versie wordt ook wel de RTM-versie genoemd, release to manufacturing, wat betekent dat deze versie klaar is voor productie bij partners. De bekende partners van Microsoft zoals Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo en alle andere kunnen met deze versie hun desktops, laptops en tablets gaan voorzien van Windows 10.

Aan het einde van de maand moet Windows 10 dan echt beschikbaar komen, op 29 juli kunnen alle mensen die deelnemen aan het Windows Insider-programma hun Windows-systeem upgraden naar Windows 10. Daarna volgen alle mensen met een legale Windows 7 of Windows 8(.1)-installatie. Zij kunnen de upgrade in de weken daarna gaan uitvoeren.

De lancering van Windows 10 betekent overigens niet dat de ontwikkeling aan het besturingssysteem zal worden gestaakt. Wel kiest Microsoft voor een nieuwe weg, in plaats van nu de ontwikkeling in te zetten van Windows 11, kiest het bedrijf ervoor om de komende jaren Windows 10 te voeren en die versie om de zoveel tijd te voorzien van nieuwe features en functies. Ook zullen er nog de nodige verbeteringen gaan volgen. Waarschijnlijk verschijnt er één of tweemaal per jaar een flinke update voor Windows 10.

Windows 10 zal ook verschijnen voor smartphones, genaamd Windows 10 Mobile, maar deze versie verschijnt waarschijnlijk pas in september.

Onze laatste review van de testversie van Windows 10.