Microsoft gaat weer de nodige veranderingen doorvoeren in de manier waarop kan worden geüpgraded naar Windows 10. Het hele systeem waar je de upgrade naar Windows 10 kan reserveren op een Windows 7 of Windows 8-systeem wordt geschrapt, in plaats daarvan wordt Windows 10 direct aangeboden via Windows Update.

Microsoft gaat Windows 10 nu aanbieden als optionele update op Windows 7 en Windows 8-computers. Dat betekent dat gebruikers Windows Update moeten openen en zelf moeten aan klikken dat ze hun systeem willen upgraden naar Windows 10. Begin 2016 gaat Microsoft de upgrade echter omzetten van een optionele naar een aanbevolen update en dat maakt stiekem een heel groot verschil.

De afgelopen jaren heeft Microsoft er in Windows op aangestuurd dat gebruikers automatisch updates downloaden en installeren. Het enige wat Microsoft in veel gevallen vraagt via een popup is of de nieuwe updates geïnstalleerd mogen worden, omdat het systeem vervolgens herstart moet worden. Zodra Windows 10 gemarkeerd wordt als een aanbevolen update komt de update ook in dat proces terecht. Daarmee wordt het mogelijk om Windows 10 met één muisklik te installeren.

Of Microsoft een aanpassing doorvoert in Windows Update, waarbij de vraag wordt aangepast van, "mogen de updates worden geïnstalleerd" naar "mag het systeem worden geupgraded naar Windows 10" is niet duidelijk. Deze aanpassing zorgt er in elk geval zonder twijfel voor dat de adoptie van Windows 10 in een stroomversnelling komt. Microsoft pas de update waarschijnlijk pas volgend jaar aan omdat volgende maand de eerste grote Windows 10 update beschikbaar komt en die eerst uitgerold moet worden.

Terug naar Windows 7 of Windows 8.1

Hoewel de meeste gebruikers blij zijn met Windows 10 en geen behoefte hebben om terug te keren naar hun oude besturingssysteem is dit wel mogelijk. Als je upgrade naar Windows 10 wordt je vorige Windows-installatie op je systeem bewaard gedurende een periode van 31 dagen. In die periode kan je ervoor kiezen terug te keren naar je oude Windows-installatie. Doe je dat niet dan zal Microsoft na die periode je oude Windows-installatie opruimen.

Op dit moment zijn er 110 miljoen systemen met daarop Windows 10 geïnstalleerd. Microsoft wil binnen 2,5 jaar naar de 1 miljard systemen. Het ligt op dit moment nog een beetje achter op schema, maar later dit jaar gaan ook alle Windows Phones over naar Windows 10.