1 min

Samsung gaat samenwerken met maar liefst 13 andere bedrijven om een 11k-scherm te ontwikkelen voor een smartphone. De bedoeling is dat het scherm 2250 pixels per inch krijgt, door deze hoge resolutie zou het mogelijk worden om 3D-beelden veel beter weer te geven.

Op dit moment hebben smartphones meestal tussen de 250 en 600 pixels per inch. Waarbij critici zeggen dat het menselijk oog niet in staat is om meer dan 300 pixels per inch waar te nemen, dus het opschalen van de schermresolutie op dit soort kleine schermen is eigenlijk nutteloos. Toch lijken Samsung en zijn 13 partners daar anders over te denken want ze willen nu een scherm gaan ontwikkelen van maar liefst 11K waarbij het aantal pixels per inch stijgt tot 2250.

Op dit moment is zelfs nog onduidelijk over wat voor schermresolutie we dan precies zouden praten, omdat er simpelweg nog geen 11k schermen bestaan. Ook lijkt verder nog niemand voornemens om een dergelijk scherm te ontwikkelen. Het grote voordeel van klein scherm met zo’n extreme resolutie zou de mogelijkheid zijn om 3D-beelden weer te geven. Om een dergelijk scherm aan te sturen zal echter ook een flinke processor nodig zijn met de nodige grafische rekenkracht.

Samsung gaat er dan ook vanuit dat het scherm pas over vijf jaar klaar zal zijn om echt gebruikt te worden. Al is er wel een tweede doelstelling voor over drie jaar. Samsung wil in 2018 tijdens de Olympische Spelen in Zuid-Korea een prototype kunnen tonen.