2min

Er is een probleem met de laatste Windows 10 Update die Microsoft heeft verspreid, het gaat om KB3081424. Dit is een cumulatieve update waarbij verschillende bugs en problemen in Windows 10 zijn opgelost en gebundeld in één update. Op sommige systemen heeft Windows 10 problemen om de update te installeren waardoor het systeem zichzelf blijft herstarten.

De meest recente Windows 10-update KB3081424 bevat zelf een bug waardoor sommige gebruikers nu problemen hebben met hun Windows 10-systeem. Waar het probleem precies zit is nog niet helemaal duidelijk, maar sommige systemen krijgen de update niet geïnstalleerd en wanneer dat gebeurt zal Windows 10 zichzelf automatisch herstellen naar het laatste goed werkende punt. Dat is natuurlijk een zeer prettige werkwijze want hierdoor blijven de systemen van de gebruikers gewoon werken en raken ze niet hun data kwijt.

In Windows 10 kunnen gebruikers met een Home-versie de updates echter niet meer handmatig uitstellen maar worden ze automatisch gedownload en geïnstalleerd, waardoor het systeem na het herstellen opnieuw opstart en vervolgens opnieuw zal proberen de update te installeren, om vervolgens weer tot de conclusie te komen dat de update niet kan worden geïnstalleerd en er moet worden hersteld naar het laatste goedwerkende punt.

Op die manier komen gebruikers in een oneindige loop terecht en kunnen we vraagtekens gaan stellen bij de automatische update functie van Windows 10 die gebruikers niet kunnen uitschakelen. Microsoft heeft nog niet gereageerd op de problemen, maar dat zal ongetwijfeld snel gaan gebeuren en dan zal het probleem worden opgelost. Wat gebruikers in elk geval kunnen doen is ervoor kiezen om de Windows 10 updates niet snel maar vertraagd te ontvangen, dan lopen ze minder kans dat ze te maken krijgen met slecht werkende updates.