2min Devices

T-Mobile start in november met beschikbaar maken 4G+

T-Mobile gaat in november beginnen met het aanbieden van 4G+, onder professionals bekend als LTE-Advanced. T-Mobile start met het aanbieden van 4G+ in een beperkt aantal regio’s, uiteindelijk moet het op termijn landelijk worden aangeboden.

T-Mobile gaat met het aanbieden van 4G+ een maximale snelheid van 225 Mbps aanbieden, dit is een theoretische snelheid in de praktijk zal de snelheid lager komen te liggen. Om 4G+ aan te bieden gaat T-Mobile de mobiele verbinding aanbieden via twee frequenties, de 900 MHz- en de 1800 MHz-band.

De afgelopen jaren bood T-Mobile zijn diensten alleen aan via de 1800 en 2600 MHz-band. In 2013 kreeg T-Mobile via een frequentieveiling de 900 MHZ-band in handen. Sinds begin dit jaar rolt T-Mobile ook 4G uit op de 900 MHz-band. Op lagere frequenties kan een signaal over een groot gebied worden aangeboden met een lagere capaciteit, terwijl op hogere frequenties een kleiner gebied kan worden gedekt maar met een veel hogere capaciteit. Een combinatie van beide is dan ook ideaal voor een goed signaal.

KPN en Vodafone bieden inmiddels al 4G+ aan maar zijn nog wel druk bezig om hun netwerken te verbeteren. T-Mobile kiest voor een langzamere uitrol maar vervangt op elke locatie alle apparatuur en kiest meteen voor optimale dekking. Eind oktober moeten 95 procent van de Nederlands kunnen beschikken over 4G via het T-Mobile netwerk. Aan het einde van het jaar moet 75 procent ook beschikken over 4G-dekking via de 900 MHz-band, waardoor 4G+ mogelijk zal worden als T-Mobile dat heeft ingeschakeld.

T-Mobile moet nog gaan bepalen op welke locaties 4G+ als eerste beschikbaar gaan komen.