2min

T-Mobile heeft besloten om de 4G-snelheid van zijn netwerk verder te verhogen, het doet dit door de frequentieruimte van 3G te verkleinen en deze 3G-frequenties vervolgens in te zetten voor het 4G-netwerk. De provider begint eerst met een test, om het vervolgens in meer dan de helft van Nederland uit te rollen.

T-Mobile gaat de theoretische snelheid van zijn 4G-verbindingen opschroeven van 225 Mbit/s naar 300 Mbit/s, het bedrijf gaat dit doen door de 3G-frequenties in te zetten voor het 4G-netwerk. Eerder was dit nog niet toegestaan, maar afgelopen week zijn de 3G-frequenties verlengd voor een periode van vier jaar en daarin is opgenomen dat de frequenties nu voor alle technologieën mogen worden ingezet en dus niet alleen 3G.

T-Mobile kan deze aanpassing eenvoudig doen omdat het gebruik maakt van software-defined-networking. Het kan softwarematig bepalen op welke frequenties hun 2G-, 3G- en 4G-netwerk actief is. Het moet deze software-instelling vervolgens uitrollen over alle GSM-masten.

T-Mobile heeft een blok van 20 MHz in de 2100 MHz-band voor 3G, het wil dit blok gaan verkleinen tot 10 MHz op veel masten om de andere 10 MHz vervolgens in te zetten voor 4G. Volgens T-Mobile neemt het gebruik van het 3G-netwerk gestaag af en kan het daardoor het netwerk ook langzaam ook kleiner gaan maken. Op enkele locaties in Nederland is dit niet mogelijk en daar zal T-Mobile dan ook wachten met het verkleinen van het netwerk.

Vodafone gaat zijn 4G-netwerk ook uitbreiden tot 300 Mbit/s maar gaat hiervoor de 2600 MHz-band gebruiken en KPN heeft tot op heden alleen testen gedaan, maar zal dit waarschijnlijk ook gaan doen op de 2600 MHz-band.