2min

Vanaf vandaag is de nieuwe iPad mini 4 in de verkoop gegaan, bij iFixit hebben ze de iPad al uit elkaar gehaald en daaruit blijkt onder andere dat de accucapaciteit fors is afgenomen, daarnaast is de tablet voorzien van 2GB aan werkgeheugen, wat voor het eerst is bij een iPad mini.

Apple heeft ervoor gekozen om de iPad mini 4 een stuk dunner te maken, in plaats van 7,5mm dik is de nieuwe iPad slechts 6,1mm dik. Die ruimte moet ergens vandaan komen en aangezien de accu verreweg het grootste onderdeel is waarop bezuinigd kan worden moet deze flink inleveren. Het zorgt ervoor dat de accucapaciteit is gezakt van 23,7 Wh naar 19,1 Wh. Een verschil van bijna 20 procent.

Apple deed vorig jaar hetzelfde bij de iPad Air 2, daar verdween 16 procent van de accucapaciteit en dat leidde toen tot een veel kortere accuduur. De vraag is dus of Apple er dit jaar wel in is geslaagd om de onderdelen zuiniger te maken zodat de accu langer meegaat of dat deze nieuwe iPad simpelweg korter mee gaat op een volle acculading dan zijn voorganger.

In de nieuwe iPad mini 4 zit een Apple A8 processor, waar in zijn voorganger nog de Apple A7-processor werd gebruikt, het is dus mogelijk dat de iPad energiezuiniger is geworden. In een review zullen we moeten uitzoeken of dat ook echt het geval is.

Verder is duidelijk geworden dat Apple de hoeveelheid werkgeheugen heeft vergroot van 1GB naar 2GB, het geheugen wordt ingekocht bij SK Hynix. De Apple iPad mini 4 is nu verkrijgbaar in Nederland voor 399 euro. De iPad mini 3 zal uit de handel verdwijnen.