2min

Sony heeft besloten een nieuwe fabriek te bouwen in Thailand waar de toekomstige Xperia-smartphones geproduceerd gaan worden. Steeds vaker zien we fabrikanten die ervoor kiezen om hun productie uit te besteden aan een partij als Foxconn, maar Sony kiest ervoor om een eigen fabriek uit de grond te stampen.

Sony heeft besloten om miljarden Japanse yens te investeren in de bouw van een nieuwe smartphonefabriek. Daarnaast wordt in een bestaande fabriek in Pathum Thani Province in Thailand een extra productielijn voor smartphones toegevoegd. Deze bestaande fabriek ligt al sinds 2011 stil door grote overstromingen, maar kan kennelijk weer in gebruik genomen gaan worden.

Dochteronderneming Sony EMCS zal eigenaar worden van de nieuwe fabriek en zal straks ook verantwoordelijk zijn voor de productie. De fabrieken moeten beide in Sony’s fiscale jaar van 2016 actief worden en miljoenen smartphones gaan produceren. De nieuwe fabriek is Sony’s eerste nieuwe fabriek voor mobiele producten in 20 jaar, de laatste fabriek werd in 1995 gebouwd maar daar is Sony maar voor 51 procent aandeelhouder van.

Doordat Sony volledig eigenaar is van de nieuw te bouwen fabriek kan het zelf snel beslissingen nemen over de te voeren productie. Waarschijnlijk hoopt Sony de kosten voor het produceren van smartphones te verlagen zodat het meer winst kan maken met Sony Mobile. Iets wat de afgelopen tijd niet is gelukt.

Sony liet eerder nog weten dat als Sony Mobile in 2016 geen winst maakt het bedrijf de divisie gaan heroverwegen, wat daarmee werd bedoeld is niet helemaal duidelijk, maar er werd duidelijk gehint op een verkoop. Het klinkt echter wat onwaarschijnlijk om een divisie te verkopen waar je net een fabriek voor hebt gebouwd. Er zijn in elk geval ontwikkelingen rond Sony Mobile die aangeven dat Sony gewoon actief blijft als smartphonemerk.