Sony heeft zijn laatste kwartaalcijfers gepresenteerd van het gebroken boekjaar. Sony sluit wederom het jaar af met verlies, maar het Japanse bedrijf verwacht het komende jaar dat op 1 april is gestart wel winstgevend af te sluiten. De winst moet voornamelijk komen van de PlayStation en de productie van smartphone-camera’s.

Sony’s boekjaar liep van 1 april 2014 tot 31 maart 2015 en komt uit op een omzet van 7,9 biljoen yen (59,5 miljard euro), onder de streep komt het bedrijf uit op een verlies van 126 miljard yen (949 miljoen euro). Wat wel iets minder is dan het jaar ervoor. Komend jaar moet alles anders worden het bedrijf heeft in de afgelopen zeven jaar maar liefst 15 keer zijn verwachtingen bij moeten stellen en daar willen ze vanaf aldus de CEO van Sony, Kazuo Hirai.

Het bedrijf gaat dan ook meer focussen op onderdelen die winst opleveren en minder op risicovolle producten of onderdelen die verlieslijdend zijn. Komend jaar moet Sony echt weer winst gaan maken en de CEO verwacht dat dit moet lukken door vooral te focussen op de PlayStation-divisie en de productie van nog betere smartphone-camera’s. Sony is op dit moment de grootste leverancier van smartphone-camera’s. Zo gebruikt Apple al jaren camera’s van Sony in zijn iPhones, maar ook andere fabrikanten hebben een voorkeur voor Sony-camera’s.

Het betekent echter ook dat Sony’s eigen ambities op de smartphonemarkt enorm worden beperkt. Sony verwacht dit jaar 30 miljoen smartphones te verschepen, dat is 23 procent minder dan het afgelopen jaar. Sony zal met dat aantal ook geen grote rol meer gaan spelen op de smartphonemarkt. Samsung is nog steeds de grootste smartphonefabrikant gevolgd door Apple. Op plek drie vinden we Lenovo (en Motorola) en op plaats vier Huawei. Xiaomi doet ook nog ergens mee, aantal is niet helemaal duidelijk. LG en Microsoft gaan dit jaar waarschijnlijk ook meer dan 30 miljoen smartphones verschepen.