2min

Google is naar verluidt in gesprek met verschillende chipfabrikanten om eigen chips te ontwikkelen voor toekomstige Android-toestellen. Google wil zich mengen in het ontwerproces om de chips meer te stroomlijnen en de verschillen kleiner te maken.

Volgens The Information zou Google dit najaar gesprekken hebben gevoerd met verschillende chipfabrikanten. Google zou tijdens die gesprekken hun eigen ontwerpen hebben gepresenteerd en probeert de fabrikanten ervan te overtuigen die te omarmen. Het zou gaan om volledige chipontwerpen voor Android-toestellen.

De belangrijkste aanpassingen die Google heeft gedaan aan de chips is het vergroten van het cache-geheugen, snellere en uitgebreidere afhandeling van sensoren en een betere verwerking van camerabeelden. Of Google ook innovaties heeft getoond voor de rekenkracht van de chips is onduidelijk.

De kans is echter klein dat fabrikanten zomaar hun eigen ontwerpen laten vallen om die van Google te gebruiken. Ze moeten dan Google weer gaan betalen voor het gebruik van de ontwerpen en op hun eigen ontwerpen kunnen ze juist goed geld verdienen. De vraag is nog even hoe dominant Google in de toekomst gaat zijn, Google zou ervoor kunnen kiezen om eisen te gaan stellen aan de chips die worden gebruikt in een Android-toestel.

Voor Google is het van belang dat de chips minder verschillend worden zodat het bedrijf sneller en makkelijker kan inspelen op nieuwe innovaties zonder dat het rekening moet houden met al de verschillende chipontwerpen. Dat zou echter betekenen dat iedereen ongeveer dezelfde chips gaat produceren en dat is slecht voor de concurrentiepositie. Ook kunnen chipfabrikanten zich dan veel moeilijker onderscheiden van de rest.

Zolang de chips zo verschillend zijn is het voor Android een stuk moeilijker concurreren met Apple omdat dat bedrijf steeds met dezelfde chips werkt en daardoor met minder hardware rekening hoeft te houden. De komende tijd zal duidelijk worden in hoeverre Google erin gaat slagen een soort chipstandaard te creëren voor Android.

Microsoft heeft ervoor gekozen om gewoon alleen chips van Qualcomm te ondersteunen in Windows Phone en Windows 10 Mobile. Dat is iets wat Google nu niet meer voor elkaar gaat krijgen, daarom probeert het meer generieke chips te krijgen.