2min

Apple heeft zijn tweede Android-app beschikbaar gemaakt in de Google Play Store, het gaat om de Apple Music-app. Het gaat op dit moment nog om een betaversie, maar de app is grotendeels gelijk aan de iOS-app, Apple heeft alleen visueel de app een beetje aangepast om beter bij Android te passen.

Het is geen verrassing dat Apple met een Android-app voor Apple Music komt, de app werd deze zomer al aangekondigd maar de beschikbaarheid liet nog even op zich wachten. De app is grotendeels gelijk aan de iOS-app, het enige wat nog mist is de mogelijkheid om muziekvideo’s te bekijken, die functie wordt in een later versie nog wel toegevoegd. Op dit moment heeft de app versienummer 0.9 meegekregen.

Opvallend is dat Apple nog geen ondersteuning biedt voor het aanmelden voor een abonnement of het upgraden van een abonnement. Dat dient de gebruiker vooralsnog te doen via een iOS-apparaat of via een Mac. Android-gebruikers kunnen dus geen abonnement op Apple Music afsluiten, wat toch wel een groot obstakel is in het verwerven van nieuwe gebruikers.

De reden dat Apple deze mogelijkheid nog niet heeft toegevoegd heeft mogelijk te maken met de voorwaarden van de Google Play Store. Als gebruikers een abonnement via de Google Play Store afsluiten heeft Google recht op 30 procent van die omzet. Apple hanteert deze regel zelf ook en weigert daarvan af te wijken waardoor veel muziekdiensten nu meer geld vragen op iOS dan op andere platformen.

Op Android vragen de diensten niet meer geld wat zou betekenen dat Google bereidt is om met minder genoegen te nemen. Of dat in het geval van Apple ook zo is weten we niet, maar waarschijnlijk wel minder snel dan bij andere partijen.