Apple heeft een nieuwe muziekapp ontwikkelt voor mobiele iOS-apparaten, de app is sinds vannacht beschikbaar voor gebruikers die meedoen aan het testprogramma van nieuwe iOS-versies. De muziekapp is nu beschikbaar voor gebruikers die iOS 8.4 aan het testen zijn.

De nieuwe muziekapp van Apple lijkt een voorbereiding te zijn op de muziekdienst die Apple later dit jaar wil introduceren. Verwacht wordt dat Apple deze zomer met zijn eigen streaming muziekdienst komt. Het bedrijf nam vorig jaar Beats Audio over, dat bedrijf bood onder andere de dienst Beats Music aan, ook een streaming muziekdienst.

Verwacht wordt dat Apple de technologie van Beats nu gaat integreren in iTunes voor de desktop en in een nieuwe muziekapp voor iOS. De nieuwe muziekapp is voornamelijk wit gekleurd en als er gezorgd wordt op artiesten en nummers zijn er veel afbeeldingen van covers en artiesten te zien. Verder valt op dat vanaf elk scherm in de app er gezocht kan worden naar nieuwe muziek, iets wat ook geldt voor andere streamingdiensten. Ook iTunes Radio is geïntegreerd in de app en het is nu veel makkelijker om goede muziek te vinden.

Er is nog geen spoor te vinden op dit moment van Apple’s nieuwe muziekdienst. De app kan namelijk ook lokale muziek afspelen en daar dient de app op dit moment nog voor. Dit werkt zeer eenvoudig en Apple laat ook zijn wat het volgende nummer is dat zal worden afgespeeld. Iets wat de gebruiker vervolgens ook weer snel kan aanpassen.

Waaneer de muziekapp breed beschikbaar komt is nog onduidelijk. Waarschijnlijk met de lancering van iOS 8.4 en ook dat zal nog wel even duren. Afgelopen week verscheen iOS 8.3 voor het grote publiek. De verwachting is dat iOS 8.4 verschijnt tijdens het WWDC, Apple’s eigen conferentie voor ontwikkelaars. Het bedrijf zal daar waarschijnlijk ook de streaming muziekdienst presenteren. Apple wil uiteindelijk de concurrentie aan gaan met bedrijven als Spotify en Deezer. Appe lijkt dit overigens te willen doen door artiesten exclusieve contracten aan te bieden met hogere vergoedingen. Het is daarbij dus de bedoeling dat de artiesten hun muziek exclusief via Apple aanbieden en niet langer via Spotify en Deezer. Iets waar de consument alles behalve bij gebaat is, het gevolg kan zomaar zijn dat artiesten straks exclusief verspreid zijn over verschillende muziekdiensten, waardoor het aanbod bij elke muziekdienst tegenvalt.