2min

De meeste zakelijke gebruikers kunnen Windows 10-upgrades maximaal één jaar uitstellen, voor Windows 10-updates geldt een kortere periode van maximaal vier weken. Daarna worden de updates en upgrades alsnog geïnstalleerd. Gebruikers met een Windows 10 Home-licentie kunnen niets uitstellen en krijgen de updates en upgrades automatisch geleverd.

Voor de meeste bedrijven is er sinds de Windows 10 upgrade van afgelopen week de mogelijkheid om meer controle uit te voeren over de updates en upgrades die Microsoft verspreidt voor Windows 10. Bedrijven die beschikken over Windows 10 Pro, Windows 10 Enterprise of Windows 10 Edu licenties kunnen de updates voortaan vier weken uitstellen en de upgrades maar liefst een jaar.

Met Windows 10 updates doelt Microsoft op de updates die elke tweede dinsdag van de maand op patch tuesday worden verspreid, Windows 10 upgrades zijn aanpassingen aan het besturingssysteem waarbij ook nieuwe features worden geïntroduceerd of bestaande features worden aangepast.

Microsoft hanteert voor de Windows 10 Home-gebruikers de zogenaamde "Current branch" (CB), de huidige versie van Windows 10 en deze gebruikers krijgen direct alle updates en upgrades. Voor gebruikers met een Windows 10 Pro, Enterprise of Edu-licenties is er de "Current Branch for Business" (CBB), deze krijgen automatisch vier maanden later dan de CB de Windows 10 upgrades, de Windows 10 updates komen wel gelijktijdig. Het is echter mogelijk om de configuratie van Windows aan te passen en de upgrades met nog eens 8 maanden uit te stellen, terwijl de updates met maximaal vier weken kunnen worden uitgesteld. Hierdoor lopen de zakelijke systemen wel iets meer risico als er grote kritieke lekken worden gedicht, maar lopen ze niet het risico dat een slecht werkende update problemen veroorzaakt. Een Windows 10 Update een week uitstellen zal waarschijnlijk het beste werken, want grote problemen duiken vaak direct op en Microsoft kiest er dan meestal voor om een update terug te trekken of er direct een patch overheen te gooien.

Er is nog wel een uitzondering voor de grote enterprise klanten van Microsoft, zij kunnen bij het bedrijf een Windows 10 Enterprise LTSB-licentie afnemen. Dat staat voor Long Term Support branche, deze versie kan de Windows 10 upgrades niet met één jaar maar met tien jaar uitstellen. Deze licentie is niet beschikbaar in de losse verkoop en kent ook een ander prijskaartje.