Microsoft heeft bekendgemaakt dat de Javascript-engine in de Edge-browser openbaar wordt gemaakt in januari. Deze engine draagt de naam ChakraCore en komt breed beschikbaar voor andere ontwikkelaars, zodat ook zij deze kunnen gebruiken en verbeteren. Microsoft hoopt dat de engine hierdoor nog beter wordt, AMD en Intel zouden al hebben aangegeven een bijdrage te willen leveren.

De versie die Microsoft in januari gaat vrijgeven komt overigens niet exact overeen met de versie die het bedrijf gebruikt in de Edge-browser, er zijn namelijk twee onderdelen geschrapt uit de open source-versie. Zo is de koppeling tussen de Javascript-engine en de HTML-engine in de Edge-browser verwijderd en ook de koppeling met de Universal Apps ontbreekt in de open source-versie. Verder zal Microsoft de volledige engine openbaar maken.

Het ontbreken van de twee koppelingen is geen groot gemis, dit zijn zeer specifieke methodes voor de Edge-browser en het uitvoeren van Windows Store-apps in Windows 10. Deze worden eruit gehaald omdat ze niet relevant zijn en vanuit het oogpunt van veiligheid. De manier waarop Microsoft de Javascript-engine koppelt aan de twee platformen kan in de verkeerde handen ook misbruikt worden.

Microsoft heeft ervoor gekozen om de engine vrij te geven onder een MIT-licentie, deze licentie biedt andere ontwikkelaars enorm veel ruimte, zo zouden concurrerende browserfabrikanten zelfs de engine kunnen overnemen en inbouwen in hun browser. Zover is het echter nog lang niet, maar op de lange termijn is het niet onmogelijk. Volgens Microsoft hebben AMD en Intel al aangegeven graag een bijdrage te willen leveren aan de Javascript-engine, dit zal waarschijnlijk de nodige prestatieverbeteringen met zich meebrengen.