Lenovo heeft de ThinkPad X1 gepresenteerd, wat we een modulaire concurrent voor de Surface van Microsoft kunnen noemen. Lenovo heeft niet zozeer het concept gekopieerd van de Microsoft Surface maar er zijn eigen draai aangegeven, zo bestaat de ThinkPad X1 uit een 12 inch tablet, maar is deze niet alleen uit te breiden met een toetsenbord en stylus-pen maar ook met extra modules.

Lenovo tracht met de ThinkPad X1 de gebruiker nog meer keuze te geven waar zijn of haar prioriteit ligt. Standaard wordt de ThinkPad X1 geleverd met een 12 inch scherm met een schermresolutie van 2160 x 1440 pixels. De configuratie van de tablet kan worden samengesteld en er is keuze uit verschillende Intel Core M-processoren, maximaal 16GB aan werkgeheugen en maximaal 1TB aan opslagcapaciteit. Ook zijn er SSD’s beschikbaar uit Samsung’s populaire NVMe SSD-serie.

Naast het optioneel verkrijgbare toetsenbord levert Lenovo ook modules die op de tablet kunnen worden geklikt, zo is er een productiviteitsmodule die vijf uur extra accucapaciteit biedt, maar daarnaast ook enkele poorten toevoegt, zoals een USB 3.0-poort, HDMI-poort en Lenovo docking-connector. Ook is er een projectormodule waarbij een pico-projector wordt toegevoegd samen met een HDMI in/uit-poort en tot slot een 3D-camera-module met een Intel Realsense-camera. Mogelijk volgen er in de toekomst nog meer modules, afhankelijk van het succes van de tablet.

In de tablet zit ook nog een kickstand verwerkt die eenvoudig uitgeklapt kan worden. Het meegeleverde toetsenbord zou van veel betere kwaliteit zijn dan dat van Microsoft. Iets wat uiteraard in een review duidelijk zal moeten worden. Standaard wordt de tablet geleverd met een USB-Type-C-poort die gebrukt wordt voor stroom, data en video.

Op het eerste oog ziet de Lenovo ThinkPad X1 eruit als een zeer interessante tablet, of die ook echt de moeite waard is zal duidelijk moeten worden in een review. Zo kan de aanwezigheid van één USB Type-C-poort weleens een groot nadeel zijn.

De prijs en beschikbaarheid in Nederland en België is nog niet bekendgemaakt, wel weten we de Amerikaanse prijzen. De Lenovo X1-tablet gaat in de VS 899 dollar kosten, of het toetsenbord standaard wordt meegeleverd is onduidelijk, er is in elk geval geen aparte prijs van bekendgemaakt, dus waarschijnlijk zit die er standaard al bij. De productiviteit- en 3D-camera-module gaan 149 dollar kosten en de projectormodule 279 dollar.