2min

Acer heeft met de Acer Liquid Jade Primo een nieuwe high-end smartphone gepresenteerd die standaard is uitgerust met Continuum, de feature van Windows 10 waarmee je de smartphone kan ombouwen tot pc. Standaard levert Acer ook nog een toetsenbord, muis en dock mee. Dat alles voor een adviesprijs van 549 euro. Daarin is het bedrijf uniek want Microsoft doet dat zelf niet bij zijn high-end Lumia’s.

Acer probeert al jaren de smartphonemarkt te veroveren en nu Microsoft een nieuwe poging gaat doen met Windows 10 Mobile is het bedrijf er als eerste bij om daaraan mee te werken. Acer presenteerde de Acer Liquid Jade Primo al tijdens de IFA, maar nu zijn alle details bekendgemaakt. Het is een high-end toestel met een Snapdragon 808 processor, 3GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslagcapaciteit. Het toestel beschikt over een 5,5 inch OLED-scherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Aan de achterkant heeft Acer bovenaan een 21 megapixel camera geplaatst met een f/2.2-lens en twee led-flitsers, aan de onderzijde is een vingerafdrukscanner geplaatst. Ook is er een camera aan de voorzijde te vinden, deze beschikt over 8 megapixels. Alles bij elkaar beschikt het toestel over hele nette specificaties en op het uiterlijk van het toestel is ook weinig aan te merken.

Het meest opmerkelijke is de ondersteuning voor Continuum en dat Acer besloten heeft om ook meteen een draadloze muis en toetsenbord mee te leveren en een dock waar het toestel in kan staan en waarmee het verbonden kan worden met een monitor. Hierdoor kan je de Acer Liquid Jade Primo eenvoudig ombouwen tot pc. Microsoft levert gratis een universele versie van Office mee die zowel geschikt is voor mobiel gebruik als pc-gebruik in Continuum.

Acer is de eerste grote fabrikant die weer aan een Windows-avontuur begint. Met Windows Phone hebben diverse fabrikanten een uitstapje gemaakt en smartphones ontwikkeld die draaien op Windows, maar uiteindelijk bleef alleen Nokia en later Microsoft zelf over. Fabrikanten hikten vooral tegen het probleem aan dat er moeilijk winst behaald kan worden uit de verkoop van Windows-toestellen.

Reden hiervoor is dat de verkoopaantallen vaak achterblijven op vergelijkbare Android-toestellen en de Windows-besturingssystemen simpelweg niet zo bekend zijn voor smartphones. Met Windows 10 Mobile probeert Microsoft opnieuw de gebruiker voor zich te winnen en de vraag is welke fabrikanten het bedrijf hiermee gaan helpen. Acer is in elk geval aan boord. Of een echt grote fabrikant als Huawei, LG, Samsung of Sony ook nog een Windows-avontuur aangaan is nog even afwachten.