2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Intel gaat mogelijk niet twee maar drie generaties op de markt brengen met processoren van 10nm, mogelijk komt er na de Cannonlake- en Icelake-generatie nog een derde generatie op 10nm, dat beweren althans de laatste geruchten rond het bedrijf. Deze derde generatie zou in de tweede helft van 2019 moeten verschijnen.

Intel brengt in principe twee generaties waarna het bedrijf het productie procedé verkleint, de zogenaamde tick en tock. Daar lijkt het bedrijf nu vanaf te gaan stappen en een derde generatie uit te brengen op 10nm. De eerste generatie op 10nm, Cannonlake wordt verwacht in de tweede helft van 2017. Icelake verschijnt dan ongeveer een jaar later om vervolges te worden opgevolgd door een derde generatie genaamd Tigerlake.

Of dat een verstandige keuze is zal de toekomst uit moeten wijzen, TSMC zou van plan zijn om begin 2018 al productie te gaan draaien met 7nm-chips, ook Samsung is al druk bezig met het verkleinen van het productie procedé en produceert sindskort chips voor Intel’s grote concurrent AMD.

Intel heeft besloten om op het huidige procedé van 14nm ook drie generaties met processoren uit te brengen, halverwege vorig jaar verscheen Broadwell, deze chips werden eind vorig jaar opgevolgd door Skylake en later dit jaar verschijnt Kaby Lake.

Hoewel Intel heeft aangegeven te willen proberen om de tweejarige cyclus te herstellen, beweerd dit gerucht dus dat het bedrijf daar niet in gaat slagen en opnieuw drie generaties nodig heeft. De ontwikkeltijd van het 14nm procedé nam veel meer tijd in beslag dan het bedrijf van te voren had verwacht. Daarnaast wordt de pc-markt alleen maar slechter waardoor het voor Intel moeilijker wordt om alle onderzoekskosten terug te verdienen, met een derde generatie zouden de inkomsten flink kunnen toenemen.

Intel had lange tijd geen concurrentie gehad op de chipmarkt maar dat lijkt wel te gaan veranderen. De mobiele producten spelen een veel grotere rol en daar speelt Intel eigenlijk nog geen grote rol van betekenis. De ARM-chips domineren de mobiele markt. AMD heeft besloten in zee te gaan met Globalfoundries en Samsung voor de productie van zijn nieuwe x86-processoren. Deze worden mogelijk een stuk competitiever en een gevaar voor Intel.

TSMC zou van plan zijn om nog sneller het procede te gaan verlagen tot 7nm in 2018 en 5nm in 2020. Daarmee kan het bedrijf mogelijk nog snellere en energiezuinige chips produceren. Het vinden van klanten zal niet moeilijk zijn als het bedrijf daarin slaagt.