2min Devices

Apple werkt aan patch voor iOS-datumprobleem

Apple heeft inmiddels het probleem erkent, dat wanneer de datum op een iOS-apparaat wordt teruggezet naar een datum voor 1 mei 1970, dit kan zorgen voor opstartproblemen bij iPhones en iPads. De fabrikant werkt aan een software-update die dit probleem moet oplossen.

Apple werkt aan een update om een einde te maken aan het datumprobleem, wat voor oplossing dit gaat zijn is nog niet duidelijk. Apple zou voor de eenvoudige oplossing kunnen gaan en de minimale datum instellen op 1 mei 1970, of echt het probleem oplossen in de software die daardoor vastloopt en zorgt voor de bootloop.

Dat oplossing zal duidelijk worden wanneer Apple de software-update gaat verspreiden. Wanneer dat is heeft het niet bekendgemaakt. In maart wordt iOS 9.3 verwacht en mogelijk verwerkt het bedrijf de oplossing in die update. Het kan ook zijn dat er nog een tussentijdse update gaat komen.

Vorige week werd duidelijk dat iPhones en iPads vastlopen als de datum van het apparaat wordt ingesteld op 1 januari 1970. Alle iOS-apparaten met een 64bit-processor blijven bij het opstarten dan hangen in een bootloop. Dit heeft te maken met de zogenaamde Unix-timestamp. Op 1 januari 1970 is die begonnen met tellen en door de datum zover terug te zetten kan die negatief worden en daar kan de software niet goed mee omgaan.