1 min

Er zit een hele grote bug in iOS 8 en hoger, waarmee alle iPhones en iPads die voorzien zijn van een 64bit-chip onbruikbaar zijn te maken. Dat betekent dat iedereen met een iPhone 5S en iPad Air en nieuwer moet uitkijken voor deze bug. Als bij het instellen van de datum wordt gekozen voor 1 januari 1970 dan raken de apparaten volledig de weg kwijt.

Als op een iOS-apparaat de datum wordt ingesteld op 1 januari 1970 en het toestel vervolgens opnieuw wordt opgestart zal deze niet meer kunnen opstarten en in een zogenaamde bootloop terecht komen, waarbij het toestel steeds opnieuw blijft opstarten.

Dit komt voornamelijk omdat 1 januari 1970 een speciale datum is, namelijk de startdatum van de Unix-timestamp. Deze timestamp is begonnen met tellen op 1 januari 1970 en telt sindsdien elke seconde door. Gebruikers die zich bevinden in een tijdzone voor Greenwich (GMT). Zouden zelfs te maken kunnen krijgen met een negatieve getal, omdat de timestamp uitgaat van GMT. Met dit negatieve getal weet iOS zich geen raadt en zal dan crashen bij het opstarten, waardoor het apparaat opnieuw zal proberen op te starten.

Apple heeft de bug nog niet erkend, maar verschillende gebruikers meldden online dat ze hun toestel hebben omgeruild bij een Apple Store nadat deze niet meer werkte. Een manier om zelf je iPhone te herstellen is door te wachten tot de accu helemaal is leeggelopen.

Op YouTube is een video geplaatst waarin de bug wordt gedemonstreerd.