2min

Als we het Zuid-Koreaanse ET News mogen geloven heeft Apple inmiddels een bestelling geplaatst voor OLED-schermen voor een nieuwe iPhone. Het zou volgens bronnen gaan om de iPhone 7 die dit najaar moet verschijnen. Samsung heeft zich verzekerd van een eerste bestelling van 60.000 panels per maand. Dat is echter nog lang niet voldoende dus Apple is waarschijnlijk nog op zoek naar een tweede en mogelijk derde leverancier.

Verschillende analisten roepen al jaren dat Apple op een gegeven moment de overstap zal gaan maken van LCD-panels naar OLED-panels voor de iPhone. De grote vraag is echter wanneer want het tijdschema van de verschillende analisten en bronnen verschilt nog weleens. Er zijn nu bronnen die wijzen op de overstap naar OLED vanaf de iPhone 7 die naar alle verwachting dit najaar zal verschijnen.

Het grote verschil tussen LCD en OLED is dat bij OLED de pixels zelf licht geven en ook individueel kunnen worden in- en uitgeschakeld en bij LCD het hele paneel wordt verlicht. Dit zorgt voor een lager energieverbruik, maar ook voor features zoals Always On. Waarbij je meldingen op het scherm kan bekijken als het toestel in stand-by staat.

Volgens ET News heeft Samsung de eerste ronde gewonnen en zich verzekerd van een bestelling van tenminste 60.000 panelen per maand. Dat is echter maar een heel klein percentage van het totaal benodigde panelen. Andere fabrikanten zoals Foxconn, Japan Display, LG en Sharp zouden nog in de race zijn voor de overige bestellingen. Als Apple het aantal panelen niet fors gaat opschroeven dan is er waarschijnlijk geen sprake van een volledige overstap op OLED.

Mogelijk kiest Apple ervoor om een iPhone 7 te introduceren en daarboven nog een iPhone 7 premium met een OLED-scherm. Apple verkoopt vaak in het eerste kwartaal al zo’n 10 miljoen iPhones en met 60.000 panelen per maand komt het daar lang niet bij in de buurt. Het kan ook zijn dat de overstap naar OLED pas plaats gaat vinden bij de introductie van de iPhone 7S in het najaar van 2017.