1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Intel heeft de vierde generatie van zijn Intel Xeon E5-processoren gepresenteerd, in totaal komt het bedrijf met maar liefst 27 verschillende modellen, maar wat opvalt is dat Intel zich meer richt op de cloud. Zo beschikt het duurste model, de Intel Xeon E5 2699 v4 over maar liefst 22 cores en 44 threads. Op deze processor kunnen dus flink wat virtual machines worden gedraaid.

De nieuwe processoren worden geproduceerd op 14nm, wat zorgt voor de nodige extra prestaties en energiebesparing. De vorige generatie werd nog op 22nm geproduceerd. De Xeon E5-serie is erg populaire omdat het een midrange-serie is die tussen de goedkopere E3- en de duurdere E7-serie zit gepositioneerd. Net als de vorige generatie ondersteunt deze serie DDR4-geheugen, maar de maximale snelheid is wel omhoog gegaan van 2133MHz naar 2400MHz. Verder is de hoeveelheid cores en L3-cache omhoog gegaan.

Intel lijkt zich ook steeds meer te richten op de cloud, het aantal cores per processor stijgt en hierdoor kunnen klanten meer virtuele servers draaien op hetzelfde systeem. Daarnaast is er ondersteuning voor SDC toegevoegd, Software Defined Clouds. Hierdoor kunnen providers nog sneller en efficiënter cloudomgevingen uitrollen met deze processoren.

Ook komt Intel met nieuwe SSD’s die beter aansluiten op de wensen van cloudproviders. Deze maken gebruik van 3D NAND met de hoogste density in de industrie. De SSD’s worden nu ook aangesloten via een dual-port PCI-e verbinding waardoor vijf keer hogere snelheden gehaald kunnen worden dan met de bekende SATA SSD’s.