1 min

Google is begonnen met het testen van de mogelijkheid om Android volledig met je stem aan te sturen. Zo kunnen er opdrachten worden gegeven op bepaalde apps te openen of terug te keren naar het startscherm. Google brengt het op dit moment voornamelijk als een toegankelijkheidsfunctie voor mensen met een beperking, maar er zijn genoeg mogelijkheden te bedenken die voor iedereen handig en van toepassing kunnen zijn.

Google heeft een testprogramma opgestart om Android volledig met de stem te bestuderen, op die manier kunnen apps worden opgestart en worden bedient, maar ook navigeren naar het hoofdscherm en tussen apps behoort tot de mogelijkheden. Google brengt het vooralsnog vooral al toegankelijkheidsfunctie, bijvoorbeeld voor mensen die motorisch niet in staat zijn om touchscreens te bedienen. Of voor mensen die slechtziend zijn.

Er zijn echter ook toepassingen te bedenken die voor iedereen handig zijn, bijvoorbeeld voor het bedienen van een Android-apparaat in een auto als je aan het rijden bent. Of als je thuiskomt en gewoon een commando kan roepen om lichten aan te doen, je thermostaat aan te passen of zelfs je televisie aan te zetten.

Er is van alles mogelijk als Android volledige ondersteuning zou hebben voor spraakbesturing. De vraag is dan ook hoever Google is met deze functie. Naar verluidt werkt de functie op dit moment alleen nog in het Engels, maar werkt het wel redelijk goed.