1 min

Google heeft dit weekend een Voice Interaction-API voor Android gepresenteerd, hiermee wordt het mogelijk voor ontwikkelaars van Android-apps om spraakbesturing in te bouwen. De Voice Interaction-API zorgt ervoor dat de app ook weet wat de gebruiker zojuist heeft gezegd.

Op dit moment is het al mogelijk om met je Android-smartphone te praten, door "Ok Google" uit te spreken wordt de spraakassistent geactiveerd. Op dit moment kan je eigenlijk alleen maar standaard Android-acties uitvoeren of enkele apps aanroepen die door Google zijn ontwikkeld, met de Voice Interaction-API komt de spraakassistent ook beschikbaar voor derden.

Gebruikers kunnen straks zeggen: "Ok Google", "Play Music on TuneIn" en misschien over een tijdje wel "Play Music on Spotify". Vervolgens zal de genoemde app worden geactiveerd en zal deze app de vraag gaan stellen, wat voor muziek wil je horen? Het antwoord wat je vervolgens geeft wordt direct richting de app gecommuniceerd zodat die de juiste muziek opzetten.

Met de toevoeging van deze nieuwe API en het beschikbaar maken van de spraakassistent voor alle ontwikkelaars worden de mogelijkheden vele malen groter. De kans bestaat dat we binnen enkele jaren vrijwel alles via spraak kunnen aanvragen. "Bestel een taxi via Uber", "Boek een hotelkamer via Booking.com", "Maak een afspraak bij kapper voor morgen" en zo kunnen we nog wel tientallen voorbeelden bedenken. Google besteedt het bedenken van creatieve oplossingen nu gewoon uit aan alle Android-ontwikkelaars.