3min

HTC heeft vandaag zijn smartphone-vlaggenschip van 2016 gepresenteerd, de HTC 10. HTC heeft ervoor gekozen om geen groots evenement te organiseren. Wat gezien de situatie waarin het bedrijf verkeerd misschien een verstandige keuze is. Het kan weleens het laatste vlaggenschip van HTC zijn.

HTC heeft geprobeerd om een degelijk vlaggenschip in de markt te zetten en dat lijkt op papier goed gelukt. Het bedrijf heeft gekozen voor een SLCD-scherm van 5,2 inch met een QHD-resolutie, wat tegenwoordig op Android min of meer de standaard is. Het scherm is voorzien van licht gebogen Gorilla Glass wat de bouwkwaliteit ten goede komt.

De behuizing is nog steeds gemaakt van metaal dus daar heeft HTC niet op ingeleverd. Wel heeft HTC het ontwerp van de behuizing weer wat aangepast en het toestel lijkt wat meer mainstream te zijn geworden. Het is niet meer echt een zeer onderscheidend ontwerp, iets wat het de afgelopen jaren meer was.

Verder gaat HTC meer in de trend en voegt het een vingerafdrukscanner toe aan het toestel. HTC heeft ervoor gekozen de vingerafdrukscanner onder het scherm te plaatsen net zoals Apple en Samsung dit doen.

Aan de achterkant heeft HTC een 12 megapixel camera geplaatst met UltraPixel 2-technologie die voorzien is van 1,55 micron grote pixels. Hierdoor moet de camera in staat zijn om meer licht op te vangen en betere foto’s te maken in het donker. De camera is verder vorozien van optische beeldstabilisatie, laser-autofocus, duel ledflitser een lens van f/1.8. De camera aan de voorzijde beschikt over 5 megapixels, met dezelfde lens en eveneens optische beeldstabilisatie.

Aan de binnenkant vinden we verder weinig verrassingen, HTC kiest voor het vlaggenschip van Qualcomm, de Qualcomm Snapdragon 820-chip. Deze beschikt over een quadcore-processor met een kloksnelheid van maximaal 2,2 GHz en een Adreno 530-gpu voor het grafische rekenwerk. HTC heeft verder gekozen voor 4GB aan werkgeheugen en er komen varianten van 32 en 64GB opslagcapaciteit. De opslagcapaciteit is overigens ook gewoon uit te breiden via een microSD-slot.

De accu beschikt over een capaciteit van 3000 mAh en biedt ondersteuning voor Qualcomm’s QuickCharge-technologie waardoor de accu in 30 minuten voor 50 procent kan worden opgeladen. HTC heeft ervoor gekozen om de nieuwe USB Type C-aansluiting toe te passen met ondersteuning voor USB 3.1.

HTC heeft jarenlang twee stereo-speakers aan de voorkant van het toestel geplaatst, bij dit toestel stapt het daar vanaf en probeert het iets nieuws. HTC noemt het Boomsound HiFi en het toestel beschikt nog steeds over twee speakers, één bovenop en één onderop het toestel. De bovenste speaker is voor midden en hoge tonen terwijl de onderste is voor lage tonen. Tot slot beschikt het toestel over drie microfoons om ervoor te zorgen dat je goed verstaanbaar bent tijdens het bellen.

Al met al is het een echte high-end smartphone geworden en de echte HTC-fan zal ongetwijfeld erg blij zijn met alle innovaties en vernieuwingen. HTC levert het toestel met Android 6.0 en HTC Sense 8.0. Het toestel is leverbaar vanaf begin mei in de kleuren zilver, grijs en goud voor een adviesprijs van 749 euro.