2min

Google heeft een nieuwe versie van Chrome OS beschikbaar gemaakt voor ontwikkelaars, daarin is de Google Play Store toegevoegd en nu kunnen er dus ook Android-apps worden geïnstalleerd op een Chromebook. Op dit moment is de nieuwe Chrome OS-versie pas op drie modellen beschikbaar.

Google heeft al een hele tijd geleden bevestigd dat Chrome OS voorzien gaat worden van de Google Play Store en dat het mogelijk wordt om Android-apps te installeren. Nu is het eindelijk zover dat de Google Play Store beschikbaar komt voor ontwikkelaars in een eerste testversie. Het duurt waarschijnlijk nog wel een paar maanden voordat de Play Store breed beschikbaar komt in Chrome OS.

Op dit moment kan op drie versies de nieuwe developer release worden geïnstalleerd. Op de Acer ChromeBook C738T, Acer ChromeBook R11 en de Asus ChromeBook Pixel 2015. Na het installeren van de developer release en het inschakelen van de Android-apps in de instellingen wordt het mogelijk om applicaties te installeren.

Vlekkeloos werkt het overigens nog allerminst, het komt regelmatig voor dat de Play Store crasht of niet reageert, het is duidelijk nog een testfase. Verder is het aanbod aan Android-apps redelijk beperkt, want alleen Android-apps die ondersteuning bieden voor tablets verschijnen in de Google Play Store en dan nog werken veel apps niet.

Er zijn ook nog de nodige bugs die moeten worden opgelost, zo denken sommige apps dat ze op een smartphone draaien en deze worden dat verticaal getoond met een balkje aan de boven en onderkant. Er zijn ook apps die wel al goed werken en ook gebruik maken van de Full Screen mogelijkheden.

Google’s intentie is om vanaf september te beginnen met de definitieve uitrol van de Google Play Store voor Chrome OS en er moeten dan vrij snel tientallen ChromeBooks zijn die ondersteuning bieden voor de Play Store. Of het allemaal zo vlekkeloos zal gaan is nog even afwachten.