2min

HP Inc heeft besloten een terugroepactie op touw te zetten, uit onderzoek is gebleken dat accu’s van laptops die verkocht zijn tussen maart 2013 en augustus 2015 mogelijk in brand kunnen vliegen. De accu’s zijn meegeleverd in Compaq en HP laptops die in deze periode zijn verkocht. HP ruilt de defecte accu’s gratis om.

HP stelt dat het gaat om accu’s uit onder meer de Compaq Presario, HP Compaq, HP Envy, HP Pavilion en HP ProBook laptops. Overigens geldt het niet alleen voor accu’s die standaard zijn meegeleverd maar ook voor de reserveaccu’s die in die periode zijn verkocht of vervangen. De accu’s kunnen oververhit raken en in het ergste geval in brand vliegen. Om problemen te voorkomen heeft HP besloten een terugroepactie op touw te zetten, waarbij iedereen gratis zijn accu kan omruilen.

HP heeft op zijn website een volledige tabel gepubliceerd met alle laptopmodellen die mogelijk over een defecte accu beschikken. Indien je laptop op de lijst staat is het verstandig je accu te laten omruilen door HP. Niet alleen vanwege het brandgevaar, maar ook omdat een nieuwe verse accu een veel langere accuduur kent dan een accu die je al een aantal jaar gebruikt.

HP biedt ook de mogelijkheid om aan de hand van de streepjescode en serienummer op de accu te controleren of je accu mogelijk defect is en vervangen moet worden. Je kan dit controleren op de website van HP.

Om hoeveel accu’s het precies gaat heeft HP niet bekendgemaakt, maar aangezien zo’n beetje alle HP-laptopseries worden genoemd gaat het mogelijk om honderdduizenden modellen. Een flinke kostenpost voor HP als iedereen actief zijn accu’s laat omwisselen. In 2009 en 2010 moest HP ook al 124.000 accu’s terugroepen vanwege brandgevaar.