1 min

Intel heeft gisterennacht bekend gemaakt dat het Movidius opkoopt. Dat is een kleine chipfabrikant die apparatuur maakt die computers kunnen laten ‘zien’. Het is de uitgesproken intentie van Intel om de technologie te integreren met zijn eigen RealSense cameratechnologie.

Movidius bestaat nu zo’n acht jaar en heeft 180 medewerkers. Het werkt samen met onder meer Lenovo, DJI en Google en ontwikkelt microprocessors die energiezuinig werken en tegelijk hoge prestaties leveren. De chips van Movidius kunnen meerdere videostreams tegelijk verwerken, waardoor apparatuur als het ware kan zien.

Intel wil de technologie gebruiken om zijn eigen RealSense diepte waarnemende cameratechnologie te verbeteren. "Specifiek willen we de technologie gebruiken bij de ontwikkeling van augmented, virtual en merged reality, drones, robotica, digitale beveiligingscamera’s en meer", stelt Josh Walden, senior VP van Intels nieuwe technologiegroep.

De aankoop maakt deel uit van een bredere poging van Intel om ook op andere markten dan alleen die van processoren een significante positie te verwerven. Recent kocht het bijvoorbeeld nog Nervana Systems, een Amerikaanse startup die zich specialiseert in kunstmatige intelligentie en deep learning. Ook is er het gerucht dat Intel met BMW werkt aan een zelfrijdende auto.