Intel heeft het bedrijf Nervana Systems overgenomen, dit is een Amerikaanse startup die gespecialiseerd is in kunstmatige intelligentie en deep learning. De startup bestond pas sinds 2014, maar zou nu al ver voorlopen met zijn algoritmes en software op de rest van de markt. Intel betaalt naar verluidt 408 miljoen dollar voor de startup.

Intel zelf heeft de overname van Nervana Systems inmiddels wel bevestigd, maar een overnamebedrag wordt niet genoemd. Volgens een investeerder zou het gaan om 408 miljoen dollar, aldus Recode. Bij Nervana Systems werken slechts 48 mensen dus het overnamebedrag is zeker niet mis.

Volgens de vice president van Intel, Jason Waxman, ligt de toekomst echt bij kunstmatige intelligentie en de manier waarop we deep learning en machine learning gaan toepassen. De wereld veranderd en waar vroeger slechts een paar apparaten verbonden waren met het internet, zijn dat er straks tientallen. Het is onmogelijk om de data die daaruit voort komt allemaal handmatig of door personen te laten beheren. Dat zal uiteindelijk allemaal geautomatiseerd moeten gaan gebeuren en die data moet wel goed uitgelezen worden.

Intel wil uiteindelijk de technologie zoveel mogelijk proberen te integreren in zijn chips en niet zozeer software ontwikkelen. Door de technologie in de chips toe te passen kan deze ook veel sneller worden verwerkt. Nervana Systems wordt geleid door een een voormalige onderzoeker van Qualcomm, Naveen Rao, hij is erg enthousiast over de overname door Intel.

Hij stelt dat het ophalen van financiering voor de startup niet zo’n probleem was, maar met deze overname door Intel krijgt de startup ineens toegang tot technologie waar het alleen maar van kon dromen. Intel beschikt over een enorme datacenter capaciteit en mogelijkheden om chips op maat te fabriceren, hierdoor kunnen de producten van Nervana Systems heel snel veel beter worden.