2min

De Europese Unie wil dat Google een einde maakt aan het misbruik van Android. Het geeft fabrikanten die Google-diensten voorinstalleren op hun apparaten een financiële beloning, en daar moet het mee stoppen. Om zijn wensen kracht bij te zetten, zou de EU dreigen met een forse boete.

 Het nieuws is nog niet officieel naar buiten gebracht door de EU, maar werd door persbureau Reuters de wereld in geholpen, dat zich baseert op een gelekt document van ongeveer 150 pagina’s. De EU vindt het problematisch dat Google Android gebruikt om rivalen te benadelen.

In het document valt onder meer te vinden dat Google moet “stoppen met betalen of geven van kortingen aan fabrikanten van smartphones, in ruil voor het voorinstalleren van Googe’s Play Store en Google Search.” De EU wil ook dat Google stopt met het dwingen van fabrikanten om Google-apps te installeren, als die daardoor minder makkelijk gebruik kunnen maken van concurrerende platformen.

Het rapport is het resultaat van jarenlang onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik door Google met betrekking tot Android. In maart 2013 diende lobbygroep FairSearch een klacht in bij de EU over machtsmisbruik door Google. De boete waarover geschreven wordt zou gegeven worden voor schendingen die begonnen in januari 2011.

Daarnaast zou het een fikse boete worden: “De Commissie is van plan de boete op een niveau te leggen die genoeg is om een afschrikwekkende werking te verzekeren”, valt onder meer te lezen in het rapport. De boete zou volgens Reuters bepaald worden op de omzet die gegenereerd wordt op basis van AdWords-kliks door Europese gebruikers, Google Search-opdrachten, Play Store aankopen en in-app advertenties.

Het is niet zeker wat het verdere verloop van de zaak is. Reuters schrijft dat Google tot september had om te reageren, dus dat zal al gebeurd zijn. Wat de reactie van de Amerikaanse onderneming precies was is niet bekend, aangezien dit niet openbaar is gemaakt. Dat maakt het moeilijk het verdere verloop van de zaak in te schatten.

Het feit dat men Google wil bestraffen past binnen breder onderzoek van de Europese Unie naar machtsmisbruik door technologiebedrijven. Zo kreeg Apple onlangs nog aan boete van 13 miljard dollar voor het maken van afspraken met de Ierse belastingdienst