2min

Google probeert de zakelijke aantrekkingskracht van webbrowser Chrome flink te vergroten. Daartoe heeft de zoekgigant vandaag een stabiele versie van Chrome 63 vrijgegeven. Deze nieuwste versie bevat enkele interessante veiligheidsverbeteringen die vooral op de zakelijke markt gericht zijn.

Het gaat om twee belangrijke vernieuwingen: het isoleren van websites – om te voorkomen dat er data gestolen kan worden – en het blokkeren van extensies. Google zette in een blog alle wijzigingen uiteen, wij noemen hieronder de belangrijkste updates.

Delen van processen

De eerste nieuwe verbetering is het isoleren van websites. Chrome gebruikt sinds de introductie van de browser al meerdere naast elkaar lopende processen. Daar is voor gekozen om ervoor te zorgen dat, als een bepaald tabblad crasht, de rest hier niet onder te lijden heeft. Dat maakt het ook veiliger, want op deze manier is het moeilijker voor een site met malware om gegevens te stelen van gebruikers.

Toch zit het iets genuanceerder: als je een site bezoekt en vervolgens in hetzelfde tabblad een andere pagina opent, delen die verschillende sites wel een proces. Om die reden introduceert Google nu de functie ‘site isolation’. In deze modus verzekert Google je ervan dat elk site die je bezoekt strikt gescheiden wordt van andere sites en adressen. Op die manier worden processen dus toch niet gedeeld.

Het is een mooie keuze van Google, maar wel een met gevolgen. Het toch al hoge geheugengebruik van Chrome gaat met nog eens 15 tot 20 procent omhoog. Daarom wordt de modus ook niet standaard ingeschakeld, maar is er voor bedrijven of zakelijke gebruikers die zich zorgen maken over de veiligheid van hun organisatie wel die mogelijkheid.

Blokkeren extensies

Een andere nieuwe functie van Chrome is dat administrators de optie hebben om extensies te blokkeren. Zoals te zien op onderstaand beeld, kunnen extensies van verschillende rangorden geblokkeerd worden. Stel dat er een is die toegang probeert te krijgen tot de webcam of microfoon, kan die automatisch geblokkeerd worden. Dit is ook interessant voor zakelijke gebruikers.

Tot slot voegt Google nog TLS 1.3 toe, de nieuwste versie van Transport Layer Security. Dat is een protocol dat de veilige communicatie tussen een browser en webserver regelt. In Chrome 63 geldt dit enkel voor communicatie tussen Chrome en Gmail, in 2018 geldt het voor andere toepassingen.