2min

Tags in dit artikel

, , , ,

CNET News.com is op het Intel Developer Forum meer te weten gekomen over Intel’s nieuwe Ultra Mobile PC (UMPC) en het is duidelijk dat het apparaat deel uitmaakt van Microsofts Origami project.

Ultra Mobile PC is een verzamelnaam voor meerdere mobiele PC modellen, waarvan er aantal te zien waren op het IDF. Eén van de modellen zal in de komende weken al verscheept gaan worden.
Zoals al verwacht werd hebben de eerste modellen een zeven inch groot touch-screen een standaard x86 processor en kunnen de apparaten volledige versies van besturingssystemen draaien waaronder dus de Origami variant van Windows XP.

Intel liet weten dat er volgend jaar modellen op de markt gaan komen die nog kleiner zijn en op één accu de hele dag meekunnen. Ook zullen de apparaten tegen die tijd rond de 500 dollar gaan kosten, zoals ook het doel is van Microsoft en Intel.
De eerste generatie UMPC’s zullen het echter moeten stellen met een batterijduur van drie uur, wat altijd nog langer is dan de batterijduur van de meeste laptops.

Behalve het zeven inch model met touchscreen, had Intel ook nog een aantal protoypes meegenomen met kleinere schermen en een uitklapbaar toetsenbord. De prototypes deden het wel, maar hebben momenteel nog een batterijduur van vijftien minuten.
Alhoewel de UMPC modellen dus deel uit zullen maken van Microsofts Origamiproject, kunnen de apparaten ook overweg met andere x86 besturingssystemen, waaronder het bekende opensource systeem Linux.

Intel en Microsoft hebben met de nieuwe apparaten de consument op het oog. Eerdere pogingen van andere bedrijven waren tot nog toe niet echt succesvol, mede dankzij de hoge prijs van deze apparaten. Intel verwacht wel dat de eerste generatie UMPC’s vooral gekocht zullen worden door sommige zakenmensen en enthousiastelingen, de prijs van de eerste generatie zal in ieder geval onder de 1.000 dollar liggen.
Op de lange termijn is het apparaat volgens Intel echter geschikt voor alle consumenten. Zo ontdekte de chipmaker uit onderzoeken al dat ook huismoeders de UMPC erg handig vinden, vanwege de vaak strakke schema’s die ze moeten aanhouden.